STIŽU DOBRE VIJESTI, DOKTORI PRONAŠLI NAČIN ZA ODBRANU OD VIRUSA: Vaše tijelo će se izboriti samo NA OVAJ NAČIN!

Nekategorisano
loading...

Da bi se izgradili jaki odbrambeni mehanizmi organizma potrebno je promijenit način života, više spavati i jesti više povrća i voća

Jak imunitet je prva i najbolja linija odbrane od napada virusa i respiratornih infekcija.

Da bi se izgradili jaki odbrambeni mehanizmi organizma potrebno je promenit način života, više spavati i jesti više povrća i voća.

Spavanje

spavanje-645x400

Istraživanja su pokazala da kvalitetan san u trajanju od otprilike 7 sati značajno doprinosi jačanju imuniteta odraslih osoba. Odgovarajuća količina sna zavisi i od starosti osobe. Tako deca koja idu u vrtić, odnosno od treće do pete godine, trebala bi u proseku spavati od 10 do 13 sati dnevno; djeca koja idu u osnovnu školu od 9 do 11 sati; a srednjoškolci i odrasli od 7 do 9 sati. Neispavanost izaziva umor, dekoncentraciju i podiže nivo stresa, zbog čega je tijelo prinuđeno da traži dodatnu energiju koja se uglavnom uzima iz slatkiša i gaziranih napitaka što dodatno slabi imunitet.

Zdrava ishrana

povrce-zeljezo

Konzumiranje zdravih i uravnoteženih obroka najbolji je način da ojačate imunitet. Jedite hranu koja je u “sezoni” i koja je proizvredena u vašem podneblju jer ona sadrži više vitamina i minerala, a i bolje odgovara organizmu. Povećajte unos svežeg voća i povrća bogatih vitaminom C, koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta, kao i vlaknima koja se nalaze u celovitim žitaricama. Takođe, uzimajte i probiotike koji se nalaze u fermentisanim mlečnim proizvodima kao što su jogurt ili kefir.

Smanjiti unos šećera

Prerađena hrana koja je puna šećera zaustavlja delovanje belih krvnih zrnaca što veoma nepovoljno utiče na imuni sistem. Istovremeno, izbegavajte i konzumiranje gaziranih koja sadrže previše šećera koji vam nije potreban.

secer-1

Pijte dosta vode

Količina vode koju treba da popijete tokom dana je oko 1,5 litar. Redovna hidratacija organizma doprinosi boljem radu svih organa i jačanju imunog sistema.

Izbegavajte a**ohol

A**oholna pića puna su masti koje jetra ne može da preradi što remeti funkciju imunog sistema. Dosadašnje studije su pokazale da prekomjreno ispijanje alkoholnih pića vodi ka povećanoj osetljivosti na neke bolesti.

Fizička aktivnost

trcanje-greske

Istraživanja su dokazala da pola sata fizičke aktivnosti doprinosi jačanju imuniteta i otpornosti gornjih disajnih puteva, što je važno u odbrani od respiratornih infekcija i koronavirusa. Šetnja, vožnja bicikla ili lagan džoging su najbolji način da ojačate svoj imunitet.

loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *